Vind icon

Als je weet wat je wil en kan en wat er bij je past, is het tijd om te zoeken. Je zoekt naar vacatures of bedrijven. Waar vind je vacatures? Online of via social media? Hoe kun je je netwerk inzetten? En hoe weet je of een vacature de moeite waard is om op te solliciteren? Deze tips zijn ook handig als je zoekt naar een bijbaan.

Weet je nog niet goed wat je wil of kan? Ga naar level 1.

Heb je al een vacature en ga je solliciteren? Ga naar level 3.

Bekijk de video

Tip #4

Zoek online

Online kan je op verschillende manieren zoeken naar werk en vacatures:

  1. Vacaturewebsites
  2. Websites van bedrijven zelf
  3. Social media
Vacaturewebsites

Er zijn ontzettend veel vacaturewebsites. Een aantal tips:

  1. Het is belangrijk dat je weet welke zoektermen je moet gebruiken. Zoek via Google bijvoorbeeld eerst breed: ‘horeca + vacature’. Kijk welke vacatures er passen bij je wensen en maak een lijstje met zoektermen die je vaker kunt gebruiken.Weet je nog niet goed wat je wil? Ga naar level 1
  2. Schrijf je in voor de vacaturebank van BOOST.
  3. Zoek uit of er voor jouw toekomstige baan speciale vacaturewebsites zijn. Je kunt vacaturewebsites per vakgebied vinden op allevacaturesites.nl.
  4. Veel vacaturewebsites laten heel veel zien. Maak gebruik van het filter om relevante vacatures voor jou te laten zien.
  5. Wil je niet elke dag kijken? De meeste websites hebben een e-mailalert. Je krijgt dan een mailtje wanneer er een nieuwe vacature online komt binnen wat jij zoekt.
Website van bedrijven zelf

Misschien weet je dat je dichtbij huis wil werken. Of ken je een bedrijf van zien of horen. De meeste bedrijven hebben vacatures op hun website staan. Zoek naar het kopje ‘vacatures’ of googel op ‘vacature + bedrijf’.

 


 

Social media

Bij zoeken naar werk via social media denk je misschien gelijk aan LinkedIn. Toch is dat niet de enige social media die je in kunt zetten. Ook andere kanalen zoals Facebook en Instagram kunnen je helpen.

LinkedIn
Op LinkedIn kun je laten zien wat je allemaal kan. Lees hier hoe je je profiel goed opbouwt.
Laat weten via een update dat je op zoek bent naar een baan. Zeg wat voor baan je zoekt. Vertel waar je goed in bent. Je kunt een (professionele) foto van jezelf toevoegen of een foto van je toekomstige werk.

Op LinkedIn zet je alleen nieuws rondom het zoeken van een baan, geen vakantiefoto’s of foto’s van je vrienden.

Instagram en Facebook
Op Instagram en Facebook kun je laten weten dat je werk zoekt. En wat voor werk je zoekt. Herhaal het na een tijdje nog eens. Dan heb je kans dat meer mensen het zien. Ook heb je vaak andere mensen op Facebook dan op Instagram. Door op beide te laten weten dat je werk zoekt en wat voor werk je zoekt, zien nog meer mensen je vraag!

Als je fotograaf, stylist of ontwerper bent, kun je door afbeeldingen te plaatsen ook laten zien wat je kunt.

Werkgevers kijken vaak naar je profielen op social media. Laat zien wie je bent. Maar denk ook na over wat je plaatst. Je wil natuurlijk een goede eerste indruk maken.

Contact

Tip #5

Zoek via je netwerk

Je netwerk zijn alle mensen die je kent of die je via via kent. En dat zijn er veel meer dan dat je denkt. Netwerken klinkt misschien lastig. Maar het is eigenlijk niet meer dan iemand praat met iemand. Dat kan iedereen!

  • Vertel het
    Als je op zoek bent naar werk, vertel het zoveel mogelijk mensen. Eerst je familie en vrienden, maar vertel het ook eens op een feestje aan iemand die je niet (goed) kent.

Lukt het niet om de juiste vacatures te vinden? Of weet je niet goed wat je wil? Neem contact op met een loopbaanprofessional.

  • Loop ergens binnen
    Bij bedrijven die klanten ontvangen, kun je makkelijk binnenlopen. Denk aan horeca of winkels. Je kunt zo direct laten zien wie en hoe je bent. En je breidt je netwerk uit. Probeer het eens.
  • Hoe ziet jouw netwerk eruit?
    Kijk naar wie er in je netwerk zitten en je kunnen helpen. Doe de oefening om te ontdekken wie je allemaal kent.
Contact

1

Oefeningen

Netwerkspin

  1. Pak een vel papier.
  2. Zet je naam in het midden, met het werk dat je zoekt.
  3. Schrijf iedereen waarbij je denkt, die werkt in een soortgelijke baan als ik wil, om je naam heen.
  4. Zet daaromheen iedereen waarvan je denkt dat ze contacten hebben met mensen die een soortgelijke baan hebben.
  5. Laat je netwerkspin zien aan je ouders, familie en vrienden om het aan te vullen.
  6. Kies minimaal twee personen (liever meer) die je een berichtje stuurt met wat je zoekt en of ze je kunnen helpen.

Doe hier een uitgebreidere oefening

Tip #6

Hoe weet je of de vacature bij je past?

De werkgever laat in een vacature zien wat ze van jou verwachten.
In level 1 heb je in de oefening ‘Mijn toekomstige baan’ opgeschreven wat jij graag wil.

Wanneer is het de moeite waard om te solliciteren? Er zijn twee belangrijke stappen die je helpen te ontdekken of een vacature bij je past:

  1. Wat zijn de eisen en wensen?
    Lees de vacature goed door. Loop de punten door en onderstreep de belangrijke gedeelten. Zorg dat je weet wat de eisen zijn – hier moet je aan kunnen voldoen. Wensen zijn dingen waarbij het kan helpen als je er aan voldoet. Dit wordt meestal aangegeven met ‘pre’.

Voldoe je niet aan de opleidingseisen? Maar wel aan de rest? En ben je gemotiveerd? Dan kan het toch de moeite waard zijn om te solliciteren. Misschien wil je toekomstige werkgever (mee)betalen aan een opleiding.

2. Past de vacature voldoende bij jou om te solliciteren?
            Loop de vacature na op de volgende dingen:

    • Past het bij mijn eigen wensen? Zie de oefening uit level 1.
    • Voldoe ik aan de eisen? (Opleiding, woonplaats, etc.)
    • Wat mis ik aan eisen?
      • Wat heb ik extra te bieden in plaats van deze eis?
    • Waarom wil ik deze baan?
    • Wat voor bedrijf is het? Past het bij mij?
    • Welke vragen heb ik nog?

Zie je weinig overeenkomsten tussen de eisen, wat je kan en wil? Dan kun je beter toch niet solliciteren. Waarschijnlijk word je afgewezen. Of als je de baan toch krijgt, dan wil je misschien snel weg, omdat het niet bij je past.

Wil je de baan wel graag? Maar voldoe je niet aan de (werk)ervaring die je moet hebben? Kijk dan eens hoe je kan laten zien dat je toch ervaring hebt. Dit doe je door voorbeelden te kiezen uit situaties met vrienden, je bijbaan, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, opleiding of stage.

Heb je hulp hierbij nodig? Neem contact op met een loopbaanprofessional.

Contact
Alle tips gelezen van Zoek Vind Werk?

Alle 3 de tips
gelezen?

Keep up the good work!
Goed bezig!