Tip #9
Voorbereiding is het halve werk
Goed bezig! Je mag op sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Een goede voorbereiding en handige tips helpen jou om met vertrouwen het gesprek in te gaan.
Het bedrijf leren kennen
Als het goed is, heb je bij je sollicitatiebrief al wat voorbereid. Niet? Geef vast voor jezelf antwoord op de volgende vragen:
- Wat voor soort bedrijf is het? Waarom past dit bedrijf bij mij? Waarom wil ik hier werken?
- Welke eisen staan er in de vacature? Hoe kan ik laten zien dat ik dit kan? Welke ervaringen kan ik hiervoor gebruiken.
- Is er een LinkedInprofiel van iemand die bij het bedrijf werkt? Zo ja, bekijk deze alvast. Dit kan bij sommige banen handig zijn.
Vragen voorbereiden
Bijna ieder sollicitatiegesprek heeft dezelfde soort vragen. Dat kunnen best moeilijke vragen zijn. Daarom is het handig om je voor te bereiden op de vragen die vaak gesteld worden. Met je antwoorden op deze vragen kan je iemand overtuigen dat je geschikt bent voor de baan. Schrijf je antwoorden op de vragen hieronder alvast voor jezelf op.
Vragen die vaak gesteld worden:
- Vertel eens iets over jezelf
Vertel iets over je achtergrond (wat heb je hiervoor gedaan) en je interesses (vrije tijd) en noem hier twee eigenschappen (bijvoorbeeld: zorgzaam en betrouwbaar). Kijk welke dingen je kunt gebruiken voor de baan waarvoor je solliciteert.
- Wat zijn je sterke/zwakke punten?
- Sterke punten zitten in je karakter. Zorg dat je er drie hebt. Bijvoorbeeld: zorgzaam, positief of leergierig. Geef ook een voorbeeld waaruit blijkt dat dit een sterk punt van jou is.
- Iedereen heeft zwakke punten. Dat is helemaal niet erg, maar menselijk. Verberg ze niet. Zeg niet dat je ze niet hebt. Zorg dat je er drie weet te vertellen. Bijvoorbeeld: bang om fouten te maken, ongeduldig of eerst doen, dan pas denken. Geef ook aan hoe je ermee omgaat of waar je aan wil werken.
- Waarom wil je hier werken?
Iemand kijkt naar of jij bij het bedrijf en het soort werk past. Ook zijn ze benieuwd naar je motivatie. Door je antwoord overtuig je iemand dat deze baan bij jou past. Je voorbereiding helpt je bij deze vragen.
Hier vind je handige voorbeelden van antwoorden.
Je mag best een spiekbriefje bij de hand houden als je het spannend vindt.
De juiste kleding
- Probeer te ontdekken wat voor kleding er bij het bedrijf waar je solliciteert gedragen wordt. Heel netjes, een beetje netjes of gewoon normale kleding. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s op de website van het bedrijf.
- Liever iets netter dan je denkt.
Ga in ieder geval nooit in een joggingbroek, ook niet bij een bijbaan of als pizzakoerier. Weet je het niet goed? Kies dan voor een nette (spijker)broek, neutraal T-shirt en schone/nette sneakers.
- Heb je niet de juiste kleding?
Kijk of je iets kan lenen of loop een goede tweedehandswinkel in.
Bekijk hier handige voorbeeldsetjes.
Een goede indruk maken
De persoon waarbij je gaat solliciteren, let vaak op je eerste indruk. Kies uit het lijstje hieronder twee of drie tips om een goede indruk achter te laten:
- Liever een kwartiertje te vroeg
Zorg dat je een kwartiertje te vroeg er bent. Zo kun je nog even verdwalen of vertraging oplopen. En het staat netjes.
- Lachen en open houding
Als jij lacht, lacht de wereld terug. En let erop dat je je armen langs je lichaam laat, in plaats van over elkaar. Zo kom je meer open over. Oh, en vergeet niet een stevige hand te geven.
- Wees netjes
Sta op als iemand binnenkomt. Geef een hand. Zeg ‘u’, ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft’. Het klinkt simpel, maar van de zenuwen kun je het ook vergeten.
- Actieve houding
Ga recht zitten, leg je armen open op tafel. Zo weet iemand dat je er zin in hebt. Ga niet onderuitgezakt zitten of leunen op je handen.
- Goed luisteren en rustig zijn
Solliciteren is kennismaken. En kijken of het bedrijf jou wil. Maar ook of jij het bedrijf wil. Luister daarom rustig. Laat iemand uitpraten. Neem de tijd om te antwoorden. Kijk iemand aan als je praat, zo maak je contact.
Vind je het heel spannend? Ben je zenuwachtig? Een goede voorbereiding helpt. Maar heb je dan nog steeds klamme handjes? Zeg dan aan het begin van het gesprek dat je het spannend vindt. Zo weet degene met wie je praat waarom je bijvoorbeeld soms wat ongemakkelijk zit.
Videosollicitatie
In coronatijd kan het zijn dat je moet solliciteren via videobellen. Een online sollicitatie bereid je net zo voor als een gewone sollicitatie. Er zijn wel extra tips:
- Let op je achtergrond
Kies een rustige achtergrond in je huis. Kies voor een rustige muur. Of een plant.
- Techniek testen
Test even het videobelprogramma met een vriend, vriendin of familielid. Dan weet je hoe het programma werkt, of je camera aanstaat en of de verbinding goed is. Hou ook de oplader van je apparaat erbij. Zo ben je voorbereid voor het geval je apparaat leeg raakt.
- Let op je kleding
Het is misschien verleidelijk om een net T-shirt aan te doen en je pyjamabroek. Maar kies dezelfde soort kleding als voor een echt gesprek. Dat voorkomt rare situaties als je even moet opstaan. En je voelt je vaak een stuk beter en zelfverzekerder.
- Wees vijf minuten van tevoren aanwezig
- Probeer jezelf te laten zien en stel vragen
Oefen een keer met iemand hoe je overkomt op beeld. Zo weet je waar je op kunt letten. Normaal kom je bij het bedrijf en zie je heel veel. Met videobellen is dat minder. Je kunt toch je interesse tonen door vragen te stellen over hoe dingen gaan op het werk.
Contact