Work icon

Je hebt een vacature gevonden die bij je past. Top! En nu?
Je leert in dit level alles over solliciteren. Van het schrijven van een brief, cv en het voeren van een sollicitatiegesprek. En wat doe je eigenlijk als je afgewezen wordt? Of als dit heel vaak gebeurt? Deze tips zijn ook handig als je solliciteert naar een bijbaan.

Weet je nog niet goed wat je wil of kan? Ga naar level 1.

Weet je niet goed waar je werk vindt? Ga naar level 2.

Bekijk de video

Tip #7

Laat op je cv zien wie je bent en wat je kan

Je cv wordt vaak als eerst bekeken. Via een cv leert een werkgever je kennen. Het laat zien wie je bent, wat je kan en wat je gedaan hebt en doet.

Inhoud cv

Op een goed cv staan de volgende dingen:

  1. Persoonlijke gegevens
    Zet je gegevens als naam, geboortedatum, adres, e-mailadres en telefoonnummer bovenaan. Voeg je LinkedInprofiel toe.
     
  2. Wie ben jij?
    Schrijf in ik-vorm over jezelf. Beschrijf je sterke punten. Ook schrijf je op waarom jij geschikt bent voor de baan.
     
  3. Werkervaring
    Je laatste werkervaring komt bovenaan. Vertel per werkervaring kort wat je gedaan hebt. Benadruk dingen die passen bij de baan waar je nu op solliciteert.
     
  4. Opleidingen & cursussen
    Je laatste opleiding komt bovenaan. Vergeet ook cursussen of certificaten die je hebt behaald niet. Noem de officiële naam van je diploma.Geen diploma maar wel begonnen aan een opleiding? Zet deze wel op je cv. Helemaal geen diploma? Focus op wie je bent en je (werk)ervaring.
     
  5. Kennis & vaardigheden
    Laat hier je kennis zien van talen en computerprogramma’s. En vaardigheden die passen bij de baan. Denk aan: klantvriendelijk, hulpvaardig, technisch.
     
  6. Hobby’s & interesses
    Vermeld kort wat je doet in je vrije tijd. Denk aan: hobby’s, vrijwilligerswerk.
     
  7. Referenties
    Heb je eerder ergens gewerkt? Schrijf de gegevens op van iemand die je daarvan kent. Je toekomstige werkgever kan dan met diegene bellen. Die persoon kan dan meer over jou vertellen aan je – hopelijk – nieuwe baas.
     

Bekijk hier voorbeelden van cv’s van mensen die net starten.

Hulp nodig met je cv? Neem contact op met een loopbaanprofessional.

Vormgeving CV

Denk na over wat je wil uitstralen. Maak je cv zo dat het bij jou past en bij de baan die je zoekt.

Microsoft Word heeft vaak de functie om een cv te maken. Op CVster kun je een voorbeeld kiezen en invullen. Zorg er in ieder geval voor dat je cv er netjes en verzorgd uitziet.

Contact

Tip #8

Schrijf een sollicitatiebrief die opvalt

Met een sollicitatiebrief kun je laten zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor de baan. Soms wordt er gevraagd om een motivatiebrief. Dat is hetzelfde als een sollicitatiebrief.

Om een sollicitatiebrief te schrijven zet je de volgende stappen:

  1. Voordat je begint met schrijven, zoek je informatie op:
    • Over het bedrijf.
    • Lees je de vacature goed door. Zo kun je antwoord geven op de vragen uit punt 4.
    • Kijk naar de oefening ‘Past de vacature bij jou’ uit level 2.
  2. In je brief kun je extra informatie kwijt. Deze informatie vult je cv aan. Dus herhaal niet wat er al in je cv staat.
  3. Je schrijft voor elke vacature een andere sollicitatiebrief.
  4. In de brief geef je antwoord op de vragen: Waarom solliciteer je op deze vacature? En waarom ben jij geschikt voor de baan?
  5. Laat je sollicitatiebrief aan iemand lezen. Misschien heeft die persoon nog tips.
  6. Controleer je brief op schrijffouten. Dat mag natuurlijk ook door iemand die daar goed in is.

Hulp nodig met solliciteren? Neem contact op met een loopbaanprofessional.

Hoe schrijf je dan een sollicitatiebrief die opvalt?
  • Begin met een goede openingszin. Trek de aandacht.Als je bijvoorbeeld ontwerper bent, kan je openingszin er zo uitzien: ‘Ik werd superenthousiast bij het zien van de functie, omdat ik bij jullie kan doen wat ik het liefste doe: het maken van mooie dingen.’Als je bijvoorbeeld solliciteert als pakketbezorger, kan je openingszin er zo uitzien: ‘Ik ben een harde werker en kijk er naar uit om bij jullie alle pakketjes weg te werken.’
  • Vertel iets over de ervaringen, kennis en vaardigheden die op je cv staan. Dus als je solliciteert op een verkoopfunctie, vertel dan dat je als vakkenvuller geleerd hebt om om te gaan met klanten. Vertel ook waarom dit aansluit op de functie.
  • Laat zien wie je bent en wat je talent is. Beschrijf een karaktereigenschap of talent en waarom het bij deze baan van pas komt. Gebruik hiervoor ook de testen uit level 1.Karakter: ‘Ik heb veel humor en maak daardoor makkelijk contact met collega’s en klanten.’
    Talent: ‘Ik ben flexibel en kan daardoor goed switchen tussen werkzaamheden.’
  • Wees eerlijk. Schrijf je brief alsof je tegenover de werkgever zit en jullie een normaal, maar zakelijk gesprek hebben. Gebruik geen standaardzinnen. Maak iets niet mooier dan dat het is.Ben je heel gemotiveerd? Maar heb je een ervaring of eis niet? Vertel dan over wat je al wel kan en wat je nog wil/moet leren.

Bekijk hier een voorbeeld van een sollicitatiebrief.

Contact

Tip #9

Voorbereiding is het halve werk

Goed bezig! Je mag op sollicitatiegesprek. Een sollicitatiegesprek kan best spannend zijn. Een goede voorbereiding en handige tips helpen jou om met vertrouwen het gesprek in te gaan.

Het bedrijf leren kennen

Als het goed is, heb je bij je sollicitatiebrief al wat voorbereid. Niet? Geef vast voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat voor soort bedrijf is het? Waarom past dit bedrijf bij mij? Waarom wil ik hier werken?
  2. Welke eisen staan er in de vacature? Hoe kan ik laten zien dat ik dit kan? Welke ervaringen kan ik hiervoor gebruiken.
  3. Is er een LinkedInprofiel van iemand die bij het bedrijf werkt? Zo ja, bekijk deze alvast. Dit kan bij sommige banen handig zijn.
Vragen voorbereiden

Bijna ieder sollicitatiegesprek heeft dezelfde soort vragen. Dat kunnen best moeilijke vragen zijn. Daarom is het handig om je voor te bereiden op de vragen die vaak gesteld worden. Met je antwoorden op deze vragen kan je iemand overtuigen dat je geschikt bent voor de baan. Schrijf je antwoorden op de vragen hieronder alvast voor jezelf op.

Vragen die vaak gesteld worden:

  1. Vertel eens iets over jezelf
    Vertel iets over je achtergrond (wat heb je hiervoor gedaan) en je interesses (vrije tijd) en noem hier twee eigenschappen (bijvoorbeeld: zorgzaam en betrouwbaar). Kijk welke dingen je kunt gebruiken voor de baan waarvoor je solliciteert.
  2. Wat zijn je sterke/zwakke punten?
    • Sterke punten zitten in je karakter. Zorg dat je er drie hebt. Bijvoorbeeld: zorgzaam, positief of leergierig. Geef ook een voorbeeld waaruit blijkt dat dit een sterk punt van jou is.
    • Iedereen heeft zwakke punten. Dat is helemaal niet erg, maar menselijk. Verberg ze niet. Zeg niet dat je ze niet hebt. Zorg dat je er drie weet te vertellen. Bijvoorbeeld: bang om fouten te maken, ongeduldig of eerst doen, dan pas denken. Geef ook aan hoe je ermee omgaat of waar je aan wil werken.
  3. Waarom wil je hier werken?

Iemand kijkt naar of jij bij het bedrijf en het soort werk past. Ook zijn ze benieuwd naar je motivatie. Door je antwoord overtuig je iemand dat deze baan bij jou past. Je voorbereiding helpt je bij deze vragen.

Hier vind je handige voorbeelden van antwoorden.

Je mag best een spiekbriefje bij de hand houden als je het spannend vindt.

De juiste kleding
  • Probeer te ontdekken wat voor kleding er bij het bedrijf waar je solliciteert gedragen wordt. Heel netjes, een beetje netjes of gewoon normale kleding. Kijk bijvoorbeeld naar foto’s op de website van het bedrijf.
  • Liever iets netter dan je denkt.
    Ga in ieder geval nooit in een joggingbroek, ook niet bij een bijbaan of als pizzakoerier. Weet je het niet goed? Kies dan voor een nette (spijker)broek, neutraal T-shirt en schone/nette sneakers.
  • Heb je niet de juiste kleding?
    Kijk of je iets kan lenen of loop een goede tweedehandswinkel in.

Bekijk hier handige voorbeeldsetjes.

 

Een goede indruk maken

De persoon waarbij je gaat solliciteren, let vaak op je eerste indruk. Kies uit het lijstje hieronder twee of drie tips om een goede indruk achter te laten:

  • Liever een kwartiertje te vroeg
    Zorg dat je een kwartiertje te vroeg er bent. Zo kun je nog even verdwalen of vertraging oplopen. En het staat netjes.
  • Lachen en open houding
    Als jij lacht, lacht de wereld terug. En let erop dat je je armen langs je lichaam laat, in plaats van over elkaar. Zo kom je meer open over. Oh, en vergeet niet een stevige hand te geven.
  • Wees netjes
    Sta op als iemand binnenkomt. Geef een hand. Zeg ‘u’, ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft’. Het klinkt simpel, maar van de zenuwen kun je het ook vergeten.
  • Actieve houding
    Ga recht zitten, leg je armen open op tafel. Zo weet iemand dat je er zin in hebt. Ga niet onderuitgezakt zitten of leunen op je handen.
  • Goed luisteren en rustig zijn
    Solliciteren is kennismaken. En kijken of het bedrijf jou wil. Maar ook of jij het bedrijf wil. Luister daarom rustig. Laat iemand uitpraten. Neem de tijd om te antwoorden. Kijk iemand aan als je praat, zo maak je contact.

Vind je het heel spannend? Ben je zenuwachtig? Een goede voorbereiding helpt. Maar heb je dan nog steeds klamme handjes? Zeg dan aan het begin van het gesprek dat je het spannend vindt. Zo weet degene met wie je praat waarom je bijvoorbeeld soms wat ongemakkelijk zit.

Videosollicitatie

In coronatijd kan het zijn dat je moet solliciteren via videobellen. Een online sollicitatie bereid je net zo voor als een gewone sollicitatie. Er zijn wel extra tips:

  1. Let op je achtergrond
    Kies een rustige achtergrond in je huis. Kies voor een rustige muur. Of een plant.
  2. Techniek testen
    Test even het videobelprogramma met een vriend, vriendin of familielid. Dan weet je hoe het programma werkt, of je camera aanstaat en of de verbinding goed is. Hou ook de oplader van je apparaat erbij. Zo ben je voorbereid voor het geval je apparaat leeg raakt.
  3. Let op je kleding
    Het is misschien verleidelijk om een net T-shirt aan te doen en je pyjamabroek. Maar kies dezelfde soort kleding als voor een echt gesprek. Dat voorkomt rare situaties als je even moet opstaan. En je voelt je vaak een stuk beter en zelfverzekerder.
  4. Wees vijf minuten van tevoren aanwezig
  5. Probeer jezelf te laten zien en stel vragen
    Oefen een keer met iemand hoe je overkomt op beeld. Zo weet je waar je op kunt letten. Normaal kom je bij het bedrijf en zie je heel veel. Met videobellen is dat minder. Je kunt toch je interesse tonen door vragen te stellen over hoe dingen gaan op het werk.
Contact

Tip #10

Omgaan met afwijzing, geen motivatie & discriminatie

Balen … een afwijzing. Niet leuk. Of het nu op je brief, cv of een eerste of tweede gesprek is. Toch kun je er ook wat van leren. En wat doe je als je heel vaak wordt afgewezen? Of als je het gevoel hebt dat je gediscrimineerd wordt?

Afwijzing

Van je afwijzing kun je leren wat je kunt verbeteren bij een volgende sollicitatie. Het is spannend om te bellen/mailen, maar de moeite waard.

  • Afwijzing na je sollicitatiebrief en/of cv. Bel of mail het bedrijf en vraag:
    • Wat vond u van mijn brief/cv? Heeft u nog tips?
    • Wat had ik moeten doen om de baan wel te krijgen?

Probeer door te vragen. Blijf vriendelijk en ga niet in discussie. Je wil ervan leren.

  • Afwijzing na sollicitatiegesprek
    Ook hier valt veel van te leren. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

    • Hoe kwam ik over tijdens het sollicitatiegesprek?
    • Waarom is de huidige persoon aangenomen? Wat waren zijn/haar sterke kanten?
    • Wat zou ik moeten kunnen/leren om wel aangenomen te worden?
    • Heeft u tips voor een volgende sollicitatie?

Probeer door te vragen. Blijf vriendelijk en ga niet in discussie. Je wil ervan leren.

Als je meer weet over waarom je bent afgewezen, dan ga je gewoon weer verder. Solliciteren is ook oefenen. Je wordt elke keer een beetje beter.

Ben je vaak afgewezen? Dan kan een loopbaanadviseur helpen. Neem contact op met een loopbaanprofessional.

Gedemotiveerd: ik wil niet meer solliciteren

Als je heel vaak afgewezen wordt, kan je de hoop verliezen. En het gevoel hebben dat het niet goed komt.

  • Het ligt niet altijd aan jou
    Een afwijzing hoeft niet altijd te betekenen dat het aan jou ligt. Iemand anders is net even beter. Door te vragen naar waarom je het niet geworden bent, leer je wat je wel en niet kunt veranderen. Heb je dat aangepast? Probeer er op te vertrouwen dat het goed komt.
  • Neem rust
    Ben je het echt even helemaal beu? Solliciteer een paar dagen niet. Ga even wat leuke dingen doen. Sporten, naar vrienden of even netflixen. Spreek wel met jezelf af wanneer je weer begint met solliciteren.
  • Zoek hulp
    Je hoeft het niet alleen te doen! De medewerkers van BOOST staan voor je klaar. Maar ook vrienden of familie willen je vaak helpen. En lees zeker even de tips op deze webpagina nog een keer door. Of bekijk de video’s.

 

Ik heb het gevoel dat ik gediscrimineerd word

In Nederland wordt helaas bij sommige bedrijven gediscrimineerd. Dat is niet hoe het hoort. Er wordt steeds meer aan gedaan om dit te voorkomen.

Je kan het gevoel hebben dat je gediscrimineerd wordt. Omdat je een bepaalde achternaam hebt. Of omdat je er op een bepaalde manier uitziet of gedraagt. Je kunt hierdoor je motivatie kwijtraken om te solliciteren. Een aantal tips:

  • Probeer niet bij de pakken neer te gaan zitten! Gebruik het als extra kracht om ergens anders wél aangenomen te worden.
  • Vraag goed door waarom je afgewezen wordt (zie hierboven).
  • En verlies de moed niet. Er zijn echt bedrijven die jou graag willen aannemen!

Neem contact op met een loopbaanprofessional.

Contact
Alle tips gelezen van Zoek Vind Werk?

Alle 4 de tips
gelezen?

Keep up the good work!
Goed bezig!